‘In ‘niets maakt echt gelukkig’ neemt Maarten je mee in een achtbaanrit die eerst op hoog tempo een aantal algemene aannames en heilige huisjes vermorzelt en daarna op geheel unieke wijze zijn weg omhoog vindt. Op basis van eigen ervaring en verworven inzichten laat hij zien wat echt belangrijk is in het leven en wat je kan doen om daar te komen. Daarbij is het prettig dat het boek enerzijds leest als een roman, maar anderzijds een vrij zakelijke benadering van 'softe' onderwerpen kent. Een verademing.’  
 Een boek met vele lagen over de zoektocht in het leven. Een intrigerend zelfhulpboek in romanvorm, dat vele facetten uit de westerse en oosterse psychologie aaneen rijgt tot een geheel. Maarten neemt je mee in een magisch realistisch verhaal dat je stap voor stap (n)iets helderder laat zien.

Het gaat over onzekerheid en de verwachtingen die we onszelf daarbij opleggen. Mijn grootste inzicht bij het lezen zat in de zeven stappen naar niets. Daar waar duurzaam geluk verborgen ligt. Het gaf me het handvat om de volgende (of eigenlijk de vorige) stap te zetten op dat pad. Want vaak slaan we cruciale stappen over.

Het inzicht zal voor iedereen anders zijn. Maar ik ben er na het lezen van overtuigd dat iedereen hier iets aan heeft in het doorgronden van niets. 
 De titel 'niets maakt echt gelukkig' maakt nieuwsgierig en nodigt uit om te lezen. De nieuwsgierigheid wordt bij het lezen volledig beantwoord. Ook al werd ik soms onzeker of zelfs boos, het boek vraagt om door te lezen. Het mysterie aan het begin wordt gedurende het boek verfrissend uitgelegd. Maarten neemt je mee in bestaande werelden met een nieuwe kijk. Hij schrijft op een manier waarbij je als lezer geraakt wordt. En uitgedaagd om te reflecteren, op de wereld maar bovenal ook op jezelf. Een bijzonder geschreven boek dat je er steeds weer bij wilt pakken. Een must voor iedereen die met zichzelf bezig is en uitgedaagd wil worden.  
 ‘écht geluk bestaat niet,’ tettert warishi mesjoggi weer in mijn hoofd. ‘er is maar één soort geluk en dat is gewoon “geluk”. de rest is als maanlicht, een illusie!’

Dit intrigerende boek heeft twee hoofdpersonen: de ik-figuur en de koorddanser. Op het eerste oog lijken ze niets met elkaar te maken te hebben. Ze hebben ieder hun eigen hoofdstukken, hun eigen verhalen, maar raken gaandeweg steeds meer met elkaar verweven.

De centrale figuur in ‘niets maakt echt gelukkig’ is Julia, een wat oudere vrouw die een kunstruimte heeft in Den Haag en die de ik-figuur laat kennismaken met kleurrijke, bijzondere en soms zeer aparte mensen die hem steeds een stapje verder brengen in zijn zoektocht naar geluk.

Dit boek kruipt onder je huid, verbaast, verrast en stemt tot nadenken. De inhoud is nergens belerend en allesbehalve een saaie opsomming van wat je zou moeten doen of laten om gelukkig te worden. Door te kiezen voor ontmoetingen tussen de ik-figuur en allerlei andere personages, gaat het verhaal leven, krijgt het vaart en kleur en blijf je nieuwsgierig naar de volgende hoofdstukken.

‘Echt gelukkig zijn is het enige universele mensenrecht,’ schrijft Maarten in het voorwoord. Met dit boek wil hij anderen een duwtje geven in de richting van wat hij gevonden heeft: echt geluk. Of beter gezegd: gewoon “geluk”. 
 Deze broodnuchtere en ietwat schuchtere vent weet na zijn burn-out één ding zeker: hij zal niét de zoveelste coach worden die anderen vertelt hoe je moet leven na een donkere periode. Niet de zoveelste schrijver die trots vertelt hoe hij eruit heeft weten te komen. Hij gaat verder. Tot er niets meer over is.

Maarten Vos is door het donkere bos gegaan. Hij heeft draken ontmoet en rende voor zijn leven toen het vuur hem wilde verschroeien. Hij was in de kliniek waar hij schildpadden door zijn schuld zag lijden. Hij stond tussen de wolken op de bovenste etage en sprak met de hoogste man van het kantoor. Hij at een Indiase maaltijd waarbij een erwt hem de ogen deed openen. Hij ging notabene de strijd aan met een waarzegster, die hij vervolgens moest vastbinden op haar stoel.

Dit boek zal je verrassen, nooit dwingen. Nieuwsgierig maken, nooit forceren. Uitnodigen, nooit verleiden. Of toch....

De wijste auteurs zijn degenen die weten dat ze niet wijs zijn.  
 ‘Niets maakt echt gelukkig is een verrassend boek over geluk. Het laat je namelijk zien dat er maar één ding is dat echt gelukkig maakt... Het niets, niets verlangend, geen verwachtingen, maar compleet in het hier en nu aanwezig zijn. Het rekent af met alles wat je dacht te weten en geeft je nieuwe inzichten om een leven te creëren waarin je helemaal je eigen weg volgt. En wat mij betreft is er niets mooiers dan dat. Maarten heeft met zijn boek een opening gegeven voor een gesprek over geluk, over materie en over dat wat er echt toe doet in het leven. Maak je op voor een reis die je nog lang zal heugen en waar je continu blijft afvragen, heb ik het nu echt goed begrepen?’ 
 met een fascinerend verhaal begeleidt maarten je door een zoektocht naar geluk. hij laat je zien dat je echt ál je aannames opzij moet zetten wil je niets, en daarmee geluk, vinden. hij weet inspirerend zijn verhaal te vertellen, en legt daarbij direct de praktische kant uit zodat je ook zelf verder komt. dit boek geeft vele inspirerende inzichten en praktische handreikingen die eenieder die zoekt naar geluk moet kennen.