wat is geluk

er zijn twee soorten geluk: object-geluk en echt geluk.  het eerste is wat in de volksmond ‘geluk’ genoemd wordt.  het is het soort geluk dat er opeens is, maar vaak net zo snel weer verdwijnt.  al kan het ook langer aanhouden, als je ‘geluk’ hebt.

die eerste soort is altijd gelinkt aan een object, wat van alles kan zijn: een partner, een baan, kinderen of een huisdier.  maar ook succes, liefde, aandacht of het leven.  door deze link is het gekoppelde geluk even beperkt, veranderlijk en tijdelijk als het object zelf.  of zelfs nog meer.  het biedt dus nooit voortdurend of compleet geluk.

dat is de reden waarom mensen objecten verzamelen in hun leven. van ervaringen en foto’s tot levenslessen en liefde.  bang om het gelinkte geluksgevoel te verliezen.  en omdat object-geluk continue aangevuld moet worden, want het is en blijft nooit genoeg.  al lijkt het leven van sommige mensen een aaneenschakeling van object-geluk, voor de meesten van ons is het meer een stoplicht dat vaker op rood staat dan op groen.

de tweede soort, echt geluk, is onafhankelijk van welk object dan ook.  het komt uit het niets, dat alles is. een magische plek, ook wel bekend als het grote mysterie, het goddelijke, het universeel bewustzijn of het wetenschappelijke onbekende.  of als compleetheid, zoals ik het noem.  als je het eenmaal gevonden hebt – de plek is magisch, maar niet onvindbaar. meer daarover in mijn boek – heb je niets meer nodig.  omdat je inziet dat je alles al hebt.  wel zo handig.  bovendien krijgt je er echt geluk bij.  gratis.  overal en altijd.

object-geluk is als het aanbidden van de maan.  per abuis denken we dat het object ons gelukkig maakt, verlicht.  maar elk object is neutraal, net zo grijs als de maan.  het is compleetheid dat er doorheen schijnt.  of erop.  zoals zonlicht op de maan weerkaatst.  er is dan ook eigenlijk maar één soort geluk, echt geluk.  net als dat er maar een soort licht is: zonlicht. al het andere is ervan afgeleid, of nagemaakt. waar kies jij voor: de bron of de weerkaatsing?

wat-is-geluk-roman-boek