over het boek

er zijn veel boeken geschreven over geluk.  ontzettend veel.  sommigen gaan er echt over, verreweg de meeste niet. die komen niet verder dan wat lichter object-geluk.  anders, maar nog steeds niet meer dan een weerkaatsing van de bron.  de weinige boeken die wel over echt geluk gaan zijn voornamelijk geschreven vanuit het eindpunt, zonder het pad ernaartoe uit te leggen. waardoor ze vaak onbegrijpelijk zijn voor de beginnende zoeker.  veel verder dan ‘gewoon alles loslaten’ of ‘je niet langer verzetten’ komen ze meestal niet.

mijn verhaal is niet nieuw.  maar de oorspronkelijke verhalen – overal ter wereld te vinden – zijn bedolven onder dikke ego-lagen van latere, duidelijk minder verlichte opschrijvers.  ze hebben er rituelen, regels, en zelfs instituten op gestapeld, waardoor het pad onvindbaar is geworden.  en het doel uit het oog is verloren.

‘niets maakt echt gelukkig’ keert terug naar de oorspronkelijke bron of compleetheid – ad integrum.  het pelt alles af wat het ego eroverheen heeft gelegd in al die eeuwen.  en dat is veel, schrikbarend veel. waardoor het lef en doorzettingsvermogen vereist om het pad te volbrengen. je zult afscheid moeten nemen van al dat gene waar je in geloofde of zekerheid aan ontleende.  om er vervolgens alles voor terug te krijgen. waaronder echt geluk.

het opent een kijk op de wereld die niemand je ooit heeft geleerd.  sterker nog, het is je afgeleerd.  door je ouders en de maatschappij, maar nog het meest door jezelf.  het pad van de zeven fases naar geluk gaat dan ook over het ontdekken wie je zelf eigenlijk bent. en wat niet. een even schokkende als verlichtende ervaring.

deze roman vertelt je waarom je echt geluk zoekt, waarom niemand het je kan geven en waar je het kunt vinden. ook toont het hoe echt geluk eruitziet, hoe het werkt en hoe je het bereikt. alles dus. alles wat jij nodig hebt om echt gelukkig te worden. go get it, tiger!