geluk: was de koning weer een beetje dom?

geluk: weer een beetje dom?

‘geluk laat zich niet dwingen. het is ongrijpbaar. het komt plotseling, als een geschenk uit de hemel.’
koning willem-alexander, kersttoespraak 2019

‘mensen moeten niet het grote geluk najagen, maar de mindere kanten van het leven omarmen.’
psychiater dirk de wachter, lezing ‘de kunst van ongelukkig zijn’

‘geluk is d.o.m. (doelen, oplaadpunten en mensen).’
geluksexpert patrick van hees, in gelijknamig boek

drie wijze en gerespecteerde mannen, drie uitspraken over geluk. alle drie verwijzend naar de tijdelijkheid en beperktheid van geluk, zoals zij die ervaren in hun dagelijks leven. hebben ze gelijk of was de koning wederom een beetje dom, is de psychiater gek geworden en zit de expert er volledig naast?

beperkt objectgeluk

laat ik het op onwetend houden. en daar kunnen ze niets aan doen. alle drie weten ze niet beter, omdat niemand het ze heeft geleerd. net als dat ik het niet wist. ondanks veertig jaar zelfontwikkeling had geen ouder, boek, leraar, cursus of leidinggevende me er ooit op gewezen wat geluk echt is. dat het voortdurend en compleet is. en overal aanwezig, altijd. bizar, maar waar.

misschien zoek jij geluk in je auto, huis of vakanties. of in je baan, partner of kinderen. in de ander of jezelf. heb je aandacht, erkenning en liefde nodig van anderen om je goed te voelen. of mens. wat als dat niet nodig is? wat als je onafhankelijk van al die ‘objecten’ gelukkig kunt zijn en vandaaruit de wereld in mag stappen? onbevangen, onbeperkt en in flow. en volledig gericht op de ander, omdat je weet dat je alles al hebt. het zou de wereld miljarden aan gemiste creativiteit en productiviteit schelen. nog niet te spreken van de kosten van uitval en ziekte. maar het allerbelangrijkste: je zou gelukkig zijn, in welke situatie je je ook zou bevinden. fantastisch, toch?

‘geluk ontstaat niet doordat je iets krijgt, maar doordat je niets verwacht’

in de huidige maatschappij kennen we echt geluk en haar bron helaas niet. we zien hoogstens de weerkaatsing van echt geluk op bovengenoemde objecten en jagen ze daarom na. hoe mooi en licht sommige van die objecten ook lijken, ze zijn altijd beperkt, veranderlijk en tijdelijk. waardoor ook het weerkaatste geluk vroeg of laat weer verdwijnt en we op zoek gaan naar het volgende ‘geluksobject’. vaak even obsessief als vruchteloos. niet zo gek dat de koning en de psychiater die zoekmanie proberen te temperen. tenminste, als er geen alternatief zou zijn…

compleet geluk

gelukkig voor jou, en de drie heren, is er nu dit boek: niets maakt echt gelukkig. het legt je precies uit wat echt geluk is, hoe het werkt en waarom je het zoekt. en natuurlijk waar en hoe je het kunt vinden. want echt geluk ligt klaar voor je, al je hele leven lang. geduldig wachtend om ontdekt te worden. om je het toe te eigenen hoef je alleen maar je kijk op de wereld te veranderen. oké, dat vergt wat werk, en mogelijk wat tranen. maar, wat is dat het waard!

ik gun het je van harte. lees het boek, pas het toe en ervaar wat echt gelukkig zijn inhoudt. de roman gaat op dit moment door de drukpers en ligt 1 oktober voor je klaar. voor nu moet je het nog even doen met de omslag. meer over echt geluk, het boek en de eerste reviews lees je op deze website. vergeet niet een exemplaar te bestellen voor tijdens de herfstvakantie, een onverwachte quarantaine of alvast voor sinterklaas!

gelukkige groet,

maarten

p.s. I: op die hoofdletters kom ik een andere keer terug.
p.s. II: volgende week – de boektrailer!
p.s. III: quizvraag: welke vier dieren spot jij op de omslag?